Första folhälsoarbetspriset utdelat i Finland

Centret för hälsa och välfärd har beslutat att dela ut ett pris för folkhälsoarbete i Finland. I går överräcktes det första priset till Halpa-Halli (http://www.thl.fi/doc/fi/27801). Måste säga att jag vid överräckningstillfället först höjde på ögonbrynen.  Egentligen är det en innovativ ide att välja Halpa-Halli som pristagare. Vad än har varit Halpa-Hallis motiv till att någon i tiden välja att inte sälja tobak eller alkohol i sina butiker så gör de samtidigt ett gott folkhälsoarbete. Tillgänglighet är många gånger en avgörande faktor för vad vi konsumerar och därmed kan man tänka sig att mindre tillgänglighet minskar kanske konsumtionen åtminstone lite grann? Om inte annat, så för vi lite större mängd steg då vi får ta oss lite längre bort till annan affär för att få den tobak eller alkohol vi hade tänkt köpa. Köpmännen kunde också använda detta med tillgänglighet vid kassorna i sina butiker för att öka försäljningen av det vi alla mår bra av. De kunde vara rätt trevligt att hitta små kylskåp med t.ex. frukter, take away fruktsallader eller smoothies vid kassan. Färggrant, vackert och lätt att äta eller dricka. Kanske inte en alldeles ny ide som ger folkhälsopriset nästa år, men varför inte pröva ändå?