Godisfria skolor

Institutet för Hälsa och välfärd, THL, startade en kampanj förra året om att engagera skolor i att bli godisfria. Godisfria innebär att godis och läsk minimeras under skoldagen för att hoppeligen ge utrymme för mera hälsosamma kostval. Ingen godis eller läsk får säljas i skolan, ej heller tas med till skolan i samband med ex födelsedagar. 39 skolor anmälde sig, en förvånsvärt liten andel av våra skolor, men glädjande nog så är en av de prisbelönta skolorna finlandssvensk, nämligen Virkby skola. Heja Virkby och nu får ni tugga xylitoltuggis och pastiller hela gänget!

Kampanjen har förlängts fram till maj 2012 så vi får hoppas att flera skolor får upp ögonen och hakar på.

Det skulle absolut finnas en affärsnisch också i detta land för hälsosamma mellanmålsmaskiner. I Usa är denna vending machine business stor, och skolor och varför inte idrottsanläggningar, köpcentra, mm kunde engagera sig i detta och byta ut sina godis- och läskapparater till mera hälsofrämjande alternativ.