Snöskottning – den ultimata träningsformen

Så har vi då alla blivit påminda om naturens förunderliga kraft. Vår gråa och mörka vardag har bytts till ett vitt och ljust landskap och alla växthusförespråkare som predikat att vi sett våra sista vintrar i södra Finland åter en gång fått tji. Och det bästa med vintern och snö att då börjar min träningssäsong på allvar….

Finns det en bättre träningsform än snöskottning? För mig åtminstone utgör snöskottningen den ultimata träningsformen, som ger både kondition, muskelvärk och en känsla att man presterat. Finns det något härligare än att stiga upp kl 6 på morgonen, konstatera då du ska söka morgontidningen att det inte lyckas i de normala tofflarna utan stövlarna måste plockas fram? Att just då märka att här får jag gratis träning direkt på morgonen för att få bilen framskottad och komma iväg till jobbet. Det bästa med snöskottningen är att du verkligen ser resultatet omgående. För mig ger detta ett direkt välbehag, du gör en praktisk nytta men samtidigt får en själslig nytta av den fysiska ansträngning du uträttar. Det finns inga val, skippar du träningen så kommer du inte till jobbet, butiken eller vart du är på väg, det finns alltså en inbyggd motivation i snöskottningsuppdraget. Soffan, tv:n eller datorn är i detta fall inget alternativ utan the job has to be done. Snöskuttaren blir din personliga tränare som piskar dig till resultat. Och varje gång efter utträttat ärende med svetten lackande i pannan tittande på den snöfria gården, infinner sig känslan som efter ett längre träningspass, det här kändes helt perfekt. Och dagen kan fortsätta med morgontidningsläsandet och väderprognosen att mera snö är på kommande. Bara man inte blir övertränad…..