Aha-upplevelser när man undervisar

Jag har förmånen att undervisa studeranden i grunderna i näringslära. Det är givande att undervisa, man lär sig själv, samtidigt som man får många aha-upplevelser. Det som slagit mig är hur ojämna kunskaperna i detta ämne är. De som är intresserade kan hur mycket som helst och vissa kan skrämmande lite om mat. Det här fenomenet syns ju också i kostdebatterna idag. Själv får jag feedback på hur jag skall uttrycka mig för att studerande skall lära sig. Jag försöker använda olika stilar i min undervisning, så att alla skall kunna ta till sig oberoende om man lär sig auditivt, visuellt eller genom att själv göra övningar. Ibland känner man att man inte räcker till, att man inte blir förstådd och att man inte når ut. Sen kanske man hittar guldkornen i en tent eller i ett arbete. En studerande som suttit tyst kan uttrycka sig otroligt bra i sin studiedagbok och komma med superfina reflektioner. En annan har världens bästa muntliga presentation och har uppfattat uppgiften helt korrekt. Det är sånt som gör detta arbete roligt och givande!

 

14022012062