Matskolan, dagsläger fär barn i åldern 8-12

Den 12.3 hade jag glädjen att vara med på lanseringsseminariet av Matskolan för barn i åldern 8-12. Matskolan är ett samarbete mellan Finlands svenska 4H, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund och Folkhälsans förbund.

Matskolan är ursprungligen ett Danskt koncept och nu ska det framgångsrika konceptet spridas till Svenskfinland. Line Damsgaard som är projektkoordinator för Matskolan i Danmark medverkade i seminariet och berättade hur de arbetar med Matskolan.

Matskolorna i Danmark började 2004 och sedan dess har 473 matskolor arrangerats. Matskolorna drivs helt och hållet med frivilliga krafter och 1700 frivilliga ledare har aktiverats. En riktig framgångssaga med andra ord.

Matskolans syfte är att lära barn vikten av en hälsosam kost och tillräckligt med motion på ett aktiverande och skojigt sätt. Under den fyra till fem dagar långa Matskolan lagar barnen mat, ordnar föräldramiddag och gör ett studiebesök till en lokal producent. Tanken är att matskolan hålls dagtid, ungefär mellan klockan 9-16, under skolloven.

De första matskolorna i Svenskfinland kör igång i början av sommaren, mera information om detta hittar du på Finlands svenska 4H  och Folkhälsans sidor. Om du vill läsa mera om Matskolan och se en video från en Matskola ska du besöka Danska 4H sidor.  Folkhälsan bidrar med kunskap om kost och fysisk aktivitet och jag ser fram emot att besöka en Matskola och berätta om det i en framtida blogg.

 

Matskolan20logo20topp