Sammanhängande sömn – eller inte?

 För en tid sedan skrev Helsingin Sanomat om forskning som visade att åtta timmars sammanhängande sömn inte nödvändigtvis är ”rätt sätt” att sova. Antropologen Carol Worthman har undersökt människor som tillhörde efé-folket i Kongo.  Att vakna upp många gånger per natt, att också väcka andra och att sova tillsammans är vanligt bland efé-folket och de uppger sig inte ha sömnproblem.  Worthman menar att det är trygghet som är orsaken till att det inte finns sömnproblem. Människor känner sig trygga när någon är uppe och håller vakt hela natten.  I västländerna är det i allmänhet tryggt att sova hemma.  Ur ett evolutionsperspektiv behöver vår hjärna ändå signaler om att allt är väl. När vi inte får signaler börjar olika tankar snurra i huvudet.

Men kan det också vara så att människor som tillhör efé-folket inte kan identifiera sömnproblem, eftersom de inte har begrepp för det? Om man inte kan somna, är det inget problem. Då är det bara att ställa sig på vakt. Skulle det vara bra idé att tänka just på det sättet: jag kan inte somna – inget problem – det är inte dags att lägga sig fast det är så sent. Också studier visar att om man inte kan somna är det bättre att stiga upp och göra någonting annat och att begränsa den tid man tillbringar i sängen. Människans aktivitetsnivå växlar i cykler på 90–110 minuter. Det är lättare att somna när aktivitetsnivån är som lägst. Titta inte på klockan, utan hitta den tid som biologiskt sett är läggdags för dig.  Det värsta man kan göra är att tänka ”jag måste somna, nu!”

 

Länkar

Helsingin Sanomat. Nukummeko väärin? http://www.hs.fi/juttusarja/hyvinvointi/artikkeli/Nukummeko+me+v%C3%A4%C3%A4rin/1329103518531 (på finska)

Kring samma tema

svt.se. Myten om åtta timmars sömn? http://svt.se/2.108068/1.2723519/myten_om_atta_timmars_somn (på svenska)

BBC. The myth of eight-hour sleep? http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16964783 (på engelska)