Hållbar diet var ett centralt tema under näringskongressen

Under den heta spanska solen ordnades den FENS (Federation of European Nutrition Societies) elfte europeiska näringskongress. Överraskande för mig var hur central plats hållbar diet hade bland alla mineraler och vitaminer. Också många sådana föredrag som inte direkt handlade om hur hälsosam och miljövänlig kosten ska vara tangerade temat på något sätt.

Den korta lärokursen om temat hållbar diet är här: ät mycket produkter från växtriket (grönsaker, fullkornssäd, baljväxter, olja, nötter och frön) och lite produkter från djurriket (kött, mjölkprodukter och animaliskt fett). Helst ska man äta närproducerad mat och välja säsongsprodukter.

Vad är då som är nytt, det låter ju till största delen – vad gäller innehållet – som de gällande näringsrekommendationerna. Ett klart budskap var att äta hälsosamt också kan vara miljövänligt. Till och med i Finland produceras ännu mer mat som passar i de båda kategorierna. Det är bara svårt att märka ibland, eftersom sådan mat inte marknadsförs lika aggressivt som hamburgare och läsk. Och det som ännu i hög grad saknas är det läckra, snabba alternativet, som man hastigt kan ta till i vardagen. Men åtminstone på söndag ska jag laga rotsaksgryta med läcker och kryddig solrospesto. Medan den baddar i ugnen kan jag ta en promenad, njuta av vårsolen och drömma om allt det jag ska odla nästa sommar i köksträdgården.