Våga gå din egen väg. Inspiration till motivation på Solvalla

Inspirationsdag_sandratreier

I lördags ordnade Folkhälsan en inspirationsdag på Solvalla med temat motivation för ett hälsosammare liv. Till tillfället anlände ett 50-tal åhörare och stämningen var god redan från början trots ostadigt väder. Tillfället började med en gemensam föreläsning av Christoph Treier, mental tränare samt företagscoach och av Sandra Eriksson, lovande hinder- och långdistanslöperska.

Sandra berättade om sina tankar och metoder för att hålla uppe motivationen till idrott och Christoph förankrade dessa tankar i teorin så att alla kunde ta till sig av det. Konceptet att ha två föreläsare med olika perspektiv på temat visade sig vara lyckat.

Under förläsningen poängterades vikten av hur viktigt det är att våga gå sin egen väg, att göra det som känns rätt och att motivationen till en hållbar förändring måste komma inifrån. Sandra berättade att hon vet vad som krävs för att det ska gå bra och det kopplade Treier till att vi oftare borde stanna upp och fundera på varför vi lyckats med något, ja att ta fram vårt personliga framgångsrecept.

Sandra har ett ambitiöst mål; hon vill bli bäst i världen år 2016 och fokuserar på det genom att ha mindre mätbara delmål på vägen. Treier betonade vikten av att alltid fokusera på det du VILL (och glömma det du inte vill) och att vi ska våga ha tillräckligt ambitiösa mål.

När det gäller stress rekommenderade Christoph publiken att inte använda ordet stress automatiskt då vi har mycket att göra eftersom det är stor skillnad på att ha mycket att göra och att uppleva stress. Bara att säga ordet stress ökar faktiskt andelen stresshormon i kroppen.  Christoph ville också visa på tankens kraft på kroppen genom en praktisk övning. Tankarna satte igång en tydlig kroppslig reaktion hos de flesta i publiken. Hjärnan är med i allt vi gör och Christoph berättade att bara tanken på att lyfta 80 kg aktiverar ett större område i hjärnan än tanken på att lyfta 20 kg.

Det egna ansvaret kring den egna hälsan poängterades om och om igen och i slutet av föreläsningen hade nog alla uppfattat att det aldrig lönar sig att skylla på yttre omständigheter som t.ex. väder och vind.

Föreläsningen var genomgående intressant, varierande och inspirerande. Föreläsningen väckte också många frågor i publiken och dessa besvarades med iver av föreläsarna. Efteråt blev det kaffe med frukt och ett härligt sorl av ivriga samtal bröt ut.

Sedan var det dags för deltagarna att delta i den aktivitet de anmält sig till. Som alternativ fanns ett hälsofrämjande motionspass i sal, lekfullt kring frukt och grönt, naturvandring med spelet UTmanad eller paddling. Paddlingen var den allra populäraste aktiviteten med nästan 20 deltagare. Några av deltagarna sågs efteråt vara alldeles saliga av paddlingsupplevelsen. Som avslutning på dagen erbjöds det möjlighet att promenera till Solkullen, som är en fantastisk utsiktsplats alldeles i närheten av Solvalla Arenan. Dagen var lyckad i sin helhet och ingen brydde sig om det minst sagt ombytliga vädret.

Av allt att döma var det också ett positivt tillfälle för Christoph och Sandra; läs mer på http://treier.wordpress.com och hjärtliga gratulationer till Sandra som följande dag vann FM i terränglöpning i Pudasjärvi; http://pudasjarvenurheilijat.sporttisaitti.com/sm-maastot-2012/tulokset.