Konferens om kostbeteende och fysisk aktivitet på kommande!

Några dagar kvar tills flyget lyfter. Resan mål är Texas där det årliga mötet för föreningen International Society for Behavioral Nutrition and Physical Activity. Föreningens medlemmar är forskare och praktiker som försöker reda ut gåtan med vad som egentligen gör att vi äter sunt och rör på oss tillräckligt. Under de senaste 10 åren har jag deltagit flera gånger och varje gång har mötet motsvarat förväntningarna.

Första mötet jag deltog i hölls i Amsterdam 2005. Därifrån fanns det mycket med i bagaget hem. Framförallt lärde jag mig att forskning är spännande och där tändes den första gnistan att forska själv. Under det första mötet som jag deltog i, talades det mycket om ”intervention mapping” som metod då vi bygger upp hälsofrämjande projekt. I korthet går det ut på att vi skall vara mer systematiska då vi bedömer behovet att starta ett hälsofrämjande projekt, ha kontakt med folk som jobbar inom ämnet, parallellt med projektets genomförande evaluera det och också kritiskt våga evaluera det vi har gjort. Det första mötet gav också en möjlighet att stifta närmare bekantskap med Eva Roos som pratade om möjliga olikheter i socio-ekonomiska grupper gällande föräldrastil och om detta påverkar ungdomars intag av frukt och grönt.  Intressant! Lite på den vägen är jag ju idag med min egen doktorsavhandling om familjefaktorer, föräldrarutiner och skolbarns levnadsvanor. Temat för årets “prekongress” är  ”parenting practices and nutrition and physical activity”. Jag återkommer med reflexioner från kongressen.

För den som är nyfiken, så kan man i detta skede stilla nyfikenheten med att läsa föreningens elektroniska tidning. Artiklarna är guldgruvor för den som är intresserad av allt som har med kost, fysisk aktivitet och stillavarande beteende att göra.