Simskolan – en viktig läroinrättning

Från min ljuva barndom finns speciella händelser, som fastnat i min minnesbank. Många av dessa minnen hänför sig till sommaren och då var ju alltid sommaren varm och solig. Tydligen är vår hjärna så funtad att vi glömmer det tråkiga och dystra, för jag minns endast de tillfällen då man simmat, lekt och haft roligt. Och då för länge sedan var det den naturligaste saken att varje sommar delta i Folkhälsans simskola.

Simskolan var den naturliga platsen för att samla barn i olika åldrar under 2 veckor varje sommar. För mig har prestationen alltid varit viktig och i simskolan kunde man alltid ”mäta” hur långt man klarade av att glida, dyka eller simma. Varje år ville man ju gå lite framåt och försöka samla åt sig ett nytt märke som bevis på sina framsteg. Kommer också ihåg hur stolt jag var då man fick sy märket simkandidat på sina simbyxor, det var ju det man kunde imponera med på andra att man var duktig i vattnet! Häftigt var det förstås också att resa till grannstaden för att utföra höga hopp, då ingen hoppställning fanns i den egna kommunen.

Alla dessa fina simskolminnen får en extra glans när man i äldre år verkligen förstår vilken värdefull verksamhet som görs i våra simskolor. Att göra oss simkunniga är ju ett måste i ett land som omges av vatten och där sjöar finns bakom varje husknut. Den nordiska definitionen på simkunnighet är att efter fall i djupt vatten klara av att simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. I en undersökning som forskningsinstitutet LIKES gjorde i samarbete med Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund (FSL) 2011 visade sig att 72 % av elever i sjätte klass simma i enlighet med definitionen. Så simskolorna har fortsättningsvis en betydelsefull roll i att öka simkunnigheten bland våra barn.

Nästan 6000 barn deltar i Folkhälsans simskolor varje år. Hoppas också att barn i din närhet har möjlighet att lära sig simma. Sommarsimskolor är ett fint alternativ att lära sig simma i eller förstärka sin simkunnighet. Folkhälsan ordnar simskolor runt om i Svenskfinland under sommaren, orter och kontaktpersoner hittar du här.