Matlagning och utelek- Matskola ör barn i Ingå

Den 7.6 åkte jag till Västankvarns lantbruksskola för att besöka Finlands Svenska 4Hs första Matskola för barn. Matskolan är ett dagsläger som riktar sig till barn i åldern 8-12 år och innehåller matlagning, en föräldramiddag, ett gårdsbesök och utomhusvistelse. Folkhälsan är en av samarbetspartnerna och därför blev jag inbjuden.

Under förmiddagen fick jag spela Folkhälsans frukt och grönsaksspel, Gimme5,  med barnen. Spelet var så populärt att de 21 barnen som deltog i matskolan knappt ville sluta spela.

Efter det fick jag följa med när barnen ivrigt lagade mat tillsammans med de frivilliga ledarna. Sedan åt vi alla fisk med potatis och sallad som smakade mums filibabba. Kvällen innan hade de haft föräldramiddag och barnen berättade stolt vad de hade lagat för mat, bland annat rabarberpaj med hemmalagad vaniljsås. Efter att barnen städat undan och diskat efter maten fick de gå ut och leka på gården, idag var det bland annat brännboll som gällde.

Matskolan verkar, trots att den kräver mycket planering, vara ett mycket lyckat koncept tack vare de fantastiska frivilliga ledarna och verksamhetsledaren Benita Björkroth som alla var glada och inspirerande. När jag frågade barnen vad de tyckte var bäst med Matskolan var svaren lite olika; maten, lekarna, kompisarna. Alla verkade trivas på lägret. Efter Matskolan belönades de frivilliga ledarna med ett gåvopaket innehållande bland annat ett presentkort till en lokal gårdsbutik, utöver det får ledarna ingen ersättning.

Förutom Matskolan i Ingå ordnades i början av sommaren läger i Kronoby och Pargas. I augusti ordnas en i Korsholm och under höstlovet ordnas en i Helsingfors. Mera om detta kan du läsa på Finlands Svenska 4Hs sidor.

 

07062012066
07062012075