Nu är det dags att äta färska grönsaker!

Ingen av er har väl missat att vi rekommenderas att äta ett halvt kilo grönsaker, frukter och bär per dag?

 

Grönsaker, frukter och bär innehåller, förutom viktiga vitaminer och antioxidanter, fibrer som gör att ditt blodsocker hålls på en jämn nivå vilket i sin tur gör att du orkar bättre. Genom att äta mycket grönsaker späder du ut energi-innehållet i maten och blir mätt med mindre energi.

 

Nu i augusti-september är det en utmärkt tid att försöka komma upp till ett halvt kilo om du inte gjort det tidigare. Det mesta finns färskt; blomkål, broccoli, brysselkål, rödbeta och alla möjliga rotsaker. För att inte tala om äpplen, bär och svamp.

 

Något som alltid är lika gott, men som ibland glöms bort, är ugnsrostade grönsaker och rotfrukter. Skär till exempel morötter, lök, fänkål och palsternacka i klyftor/stavar, strö på färsk timjan och svartpeppar och ringla över rypsolja. In i ugnen tills de blir mjuka och fått lite färg.  Goda och nyttiga grönsaksrecept hittar du på kasvikset.fi.

_fol6892