Sockersött och lagom är bäst

Visste du att vi i Finland använder ungefär 200 000 ton socker per år? Av detta tillverkas mindre än hälften i Finland, resten importeras utifrån. Min nu 88-åriga morfar arbetade hela sitt liv på Finska socker och han morrar fortfarande när jag talar om skadorna med för mycket socker. Men min fantastiska morfar kan det där med lagom och där håller jag med honom, socker ibland i måttlig mängd är okej.

Problemet är väl att det är svårt att hålla sig under 10 E% (vilket betyder max 10 procent av energin från kosten) socker som rekommendationerna säger, speciellt för de yngre åldersgrupperna. En hög konsumtion av socker hos finska barn har ett samband med lägre konsumtion av livsmedel som är bra för hälsan. En stor konsumtion av läsk har också ett klart samband med övervikt, ökad risk för typ 2-diabetes och hål i tänderna. 

 

I Finland tas skatt för läsk, godis och glass och utöver det håller en arbetsgrupp på att undersöka om en sokerskatt kan tas i bruk. En sockerskatt skulle förutom produkterna ovan också gälla andra livsmedel som innehåller socker, t.ex. bakverk, yoghurt och flingor. Grönsaker, frukter och bär kommer att hållas utanför skatten eftersom de har fördelaktiga effekter på hälsan. I juli 2012 kom arbetsgruppens mellanrapport (på finska).

 

Förutom att dra in skatter hoppas man att sockerskatten ska få industrin att göra nyttigare produkter med mindre energi. Socker innehåller som bekant mycket energi men inte vitaminer, mineraler och fibrer. Jag brukar försöka välja produkter utan så mycket tillsatt socker; naturell yoghurt, vatten istället för sötade drycker, osötade flingor och frukter eller bär istället för godis till vardags, men så där lagom ofta njuter jag av t.ex. glass eller tårta.

_mg_7106