Alla mår bättre om alla mår bra

Stenar

En gång på ett utbildningstillfälle någonstans i Svensk-Finland kom en av deltagarna till insikt och sa ”Ja, det är nog så att alla mår bättre om alla mår bra”. Kan tyckas banalt, men då man riktigt funderar på innebörden så betyder det att först då vi tar ansvar över våra egna behov, ta hand om oss själva och bli snällare mot oss själva, kan vi sprida må bra känslan till andra omkring oss. Vi är alla olika och mår bra av olika saker, men ett ärligt och vänligt bemötande från en människa som är tillfreds mår vi alla bra av. Oberoende av omständigheter. Ifall vi mår dåligt har vi inte den inre ro som gör det möjligt att för stunden fullt kunna fokusera på en medmänniska, utan det som snarare händer är att illamåendet smittar av sig på något sätt. Medmänniskan har sedan olika förmåga att handskas med detta illamående. Antingen suger hon/han åt sig som en tvättsvamp eller så inte. Men på något sätt har hon/han blivit påverkad. Mental träning och god självkänsla är några faktorer som kan minska denna tvättsvampseffekt och öka välbefinnandet.

Välbefinnandet ökar också om vi ser till att våra dagar är omväxlande och att återhämtningen blir tillräcklig. Återhämtning betyder inte bara sömn utan innebär också aktiviteter som fungerar som motvikt och som vi njuter av. Stresshantering är ingen invecklad färdighet som kräver en manual utan handlar om balans av vardagliga saker så som motion, natur, god och näringsrik mat, umgänge, kultur, humor och tillräcklig återhämtning. Utan dessa faktorer blir stresshantering krävande och svårt.

Senaste forskning visar också att medveten närvaro ökar ditt välbefinnande och din förmåga att hantera stress. Laleh sjunger om det i sin sång ”Live Tomorrow” där hon i refrängen sjunger ”I know we could live tomorrow, but I know I live today…”Det är ju faktiskt enbart denna stund just nu vi kan påverka. Blir det något vi minns eller går stunden förbi oss?

Allt detta och lite till fick vi fördelen att diskutera och reflektera kring på Folkhälsans kurs Återhämtningsguide som ordnades första gången i Vasa förra helgen med 11 deltagare. Både kursdeltagare och kursledare uppskattade kursen och den spred ett behagligt lugn över oss. Nästa kurs ordnas i Pargas den 9-10.11.2012. Du kommer väl med?