Strömmingsmarknad och fortbildning

Jag har i dagarna två lyssnat på kunniga kollegor i temat ”Ravitsemus-terveyden edistäjänä”. Mikael Fogelholm, professor i näringslära vid Helsingfors universitet inledde dagen och han har alltid något nytt och tänkvärt att leverera. Han sa bland annat att aldrig förr i historien har människan haft möjlighet att äta så bra som man kan göra idag! Visst, så är det, men samtidigt tror jag att det aldrig förr heller varit så lätt att äta fel som det är idag? Men som hälsofrämjare vill jag ha det första som min ledstjärna! Fogelholm anser att det är skäl att mer tala och forska om hela födoämnesgrupper och kosthelheter, som mjölkprodukter, kött, frukt mm. Forskningen och kostinformationen har hittills fokuserat för mycket på enskilda näringsämnen. Han var även inne på vilka födoämnen som i stora befolkningsstudier visar sig leda till övervikt och vilka som har hälsofrämjande effekt. Hälsofrämjande mat är grönsaker, frukt, bär, fullkornsspannmål, nötter, fisk samt oliv- och rypsolja. Däremot visar det sig att rött kött, köttprodukter, ljust spannmål och söt- mat och dryck har samband med sämre hälsa och högre vikt. Vill du läsa mer så kolla tidningen Food&nutrition research.   

 På dessa dagar har man också möjlighet att ta del av alla utställares nya produkter. I år var jag inte imponerad, många utställare säljer preparat istället för mat och det tilltalar inte mig! Visst fanns det guldkorn också, några bilder på de produkterna nedan. Men på strömmingsmarknaden som ordnades på Salutorget, bredvid vår kongress, där fanns det fullt av hälsofrämjande mat! Och vet ni, finländska fiskare har lägre dödlighet i våra folksjukdomar än resten av befolkningen! Så njut av höstströmmingen!

2012-10-08-306

Länge leve fiskarna!

2012-10-08-302

Höstströmming!

2012-10-09-309

Valio har lyckats med sina PRofeel produkter! Rekommenderar!

Virgino_pakkaukset_jpg_01200306

Inhemsk ryps

Kaikki1

Linfrökross är en bra källa till vattenlösligt fiber.