Frukt och grönt på åländskt dagis!

Förra veckan besökte jag dagiset Storstugan i Mariehamn med Gimme5. Mitt besök var en del av deras satsning på frukt och grönt.

 

Barnen fick dofta på olika sorters kryddor och uppleva frukter och grönsaker med alla sina sinnen. Vi talade om våra fem sinnen och våra fem grundsmaker, sött, surt, salt, beskt, sött och umami.  Jag märkte egnast att barnen arbetat med detta på dagis eftersom de stolt berättade hur mycket de visste. De kunde till och med beskriva smaken umami som många inte ens känner till. Umami har inte räknats som grundsmak speciellt länge men smaken kan beskrivas som osaltad köttbuljong. Det kändes så roligt att prata om olika konsistenser, färger och dofter med barnen då de var så fördomsfria och fantasifulla! Att tugga på rå blomkål låter till exempel som att gå i grus, visste du det?

 

På dagiset har de fruktstund varje dag och i samband med den får barnen klistra upp en grönsaks- eller fruktbild på väggen. Resultatet ser du här nere.

 

När jag gick fick barnen var sitt exemplar av Folkhälsans bok Frukter och grönsaker för daghem som de ska arbeta med på dagiset och sedan ta med hem.

 

 

Smakskola_006
Smakskola_003