Är det OK att ta en tupplur på jobbet?

Situation 1: Arbetstagaren har intagit en bekväm ställning vid sitt arbetsbord och för en stund drömmer sig bort från den stressiga arbetsmiljön.

Situation 2: Arbetstagaren söker sin femte kopp kaffe för dagen för att hålla sig vaken trots att kroppen ropar efter återhämtning på ett sätt eller annat.

Situation 3: Efter dagens lunch finns ett rum inrett för trötta arbetstagare dit de är välkomna att vila en stund för att samla kraft och energi för det kommande eftermiddagsjobbet.

Alla har vi varit inför situationen att kroppen säger ifrån och den skönaste skulle vara att stänga ögonen och vila för en stund. Men att vi inte kan det, för vi sitter på jobbet och där är det inte godtagbart att sova under arbetstid. Vad om någon ser det eller att chefen kommer in på rummet?

Arbetshälsoinstitutet har kommit ut med ett pressmeddelande om att tupplurar är ett bra sätt att förbättra livskraften och minnet. Undersökningar har visat att tupplurar under 30 minuter gör det. Vår kropp följer olika rytmer, en av dessa är inprogrammerad på 12 timmar. Därför blir många av oss trötta någon gång på eftermiddagen.

Förutom tupplur så är ett socialt sammanhang och fysisk aktivitet andra metoder att tillgå för att återhämta sig under arbetsdagen. Kaffe har också en uppiggande inverkan, men förstås i rimliga mängder. Det centrala för att återhämta sig är att göra något helt annat än vad det egentliga jobbet handlar om och att pausen infaller just innan den kraftiga trötthetskänslan.

I vissa kulturer är en tupplur en naturlig sak under arbetsdagen, kanske vårt samhälle också börjar vara mera öppen för fördomsfria lösningar för en bättre arbetshälsa?

06112012470