Anna-Lena testar nya motionsformer – snöskor

För den som älskar att åka längdskidor är det svårt att hitta tid för någon annan motionsform vintertid. Därför det kanske inte så konstigt att ett paket med snöskor har legat orörda i mitt rum i nästan två månader. Men i fredags tyckte min arbetskolleger att nu ska minsann de där snöskorna som köpts in till Folkhälsan testas! Sagt och gjort, vi promenerade i samlad trupp mot lämpligt snötäckt område. Tog på oss snöskorna under pust och stön. Varför ska det vara så komplicerat med remmar och vippor att ställa in för att få utrustningen att passa? Men det lönar sig verkligen att sätta ner tid för att justera så att snöskorna sitter bra på foten.

Sedan började vi testgå. Och några lyfte fötterna som om det skulle ha varit två meter höga snödrivor att ta sig igenom istället för det tunna snötäcket ovanpå isen. Andra tyckte att de måste gå med fötterna brett isär för att inte snubbla. Men småningom glömde vi bort att vi hade extra utrustning på fötterna och vågade oss på att testa lite olika tekniker upp- och nerför i terrängen. En arbetskollega fick oss t.o.m. att leka en variant på ”tafatt-lek” för att vi skulle röra oss mera naturligt på snöskorna.

Vad tycker jag då om att gå med snöskor? Jo, ingenting går ju upp mot längdskidåkning. Men jag kan förstå tjusningen med att gå med snöskor i ett ordentligt lager med orörd pulversnö i kuperad terräng. Och med stavar i händerna kan det vara en riktigt bra motionsform. Det kan också vara en ny form av vinteraktivitet för att locka till utevistelse för barn och ungdomar som inte tycker om de mera traditionella motionsformerna. Så testa gärna snöskor om du får chansen!

Inom Folkhälsan finns i region Åboland och Österbotten en uppsättning med snöskor att användas för friluftsturer.

Uua-dag_15