Frukt och grönt med föräldrar och barn på Sirkkala eftis

Eftersom Sirkkala eftis har arbetat lite extra med frukt och grönt det här läsåret då de är med i Hälsofrämjande eftis arbetet, tyckte de att det vore skoj att arbeta med Gimme5. Personalen ville ordna något program kring frukt och grönt som skulle engagera både föräldrarna och barnen så de föreslog någon form av workshop den 15.3 mellan klockan 14.30–17 då föräldrarna kommer och hämtar barnen.

Det blev fyra olika Gimme5 stationer:

  • Känselpåsar med lök, granatäpple, kumkvat och kokosnöt. Här fick barnen tillsammans med föräldrarna beskriva vad de kände då de stoppade ner handen i påsen och tillslut gissa vad det var. Kokosnöten var lättast att känna igen medan kumkvaten var en ny bekantskap för många.
  • Doftmemory med dofter som kanel, kardemumma, lime, vitlök och vaniljsocker. Inte så lätt för vare sig vuxen eller barn.
  • Lyssna på blomkål och körsbärstomat. Blomkålen var en favorit även denna gång
  • Ordna citrusfrukter (lime, mandarin, apelsin, blodgrapefrukt och kumkvat) i surhetsordning. Denna övning tyckte många av barnen mest om. Blodgrapefrukten var populär och inte alls så sur som många trodde den skulle vara.

Efter att barnen och föräldrarna gått rundan fick de med sig en Gimme5 mellanmålsbok så att de kan göra mellanmål hemma. Konceptet var väldigt lyckat då föräldrarna hämtade barnen olika tider och någon var vid stationerna hela tiden. Doftmemory, lyssna-övningen och ordna citrusfrukter kunde flera personer göra samtidigt så ingen behövde vänta på sin tur. Eftispersonalen var med vid stationerna och pratade med barnen och föräldrarna. Jag tror det var ett roligt sätt för föräldrarna att bekanta sig mera med eftis. Jag utmanar fler eftisar att testa detta, tips på stationer kan ni hitta på Gimme5 sidor.

WP_000051