Gimme5 på Stafettkarnevalen!

??????????????)stafettDetta år syntes förutom Chilla också projektet Gimme5 på Stafettkarnevalen. I Gimme5 tältet fick besökarna bekanta sig med frukter, grönsaker och bär med hjälp av sina sinnen. Inne i det blågröna Gimme5tältet fanns tre olika stationer; känselpåsar, doftmemory och ett frukt- och grönsaks fat.

I stationen med känselpåsar fick barnen två och två eller tre och tre stoppa in handen och beskriva vad de kände och sedan tillsammans komma fram till vad det var för fukt/grönsak i påsen. I påsarna fanns till exempel champinjon, kokosnöt, broccoli och persika. Persikan var len och mjuk medan champinjonen beskrevs som lite slemmig och hal.

Doftememory går ut på att hitta par med hjälp av luktsinnet. Vi hade tio burkar med fem olika dofter som barnen tillsammans fick para ihop. Sedan fick de gissa vad det var för doft. Lättast att känna igen var kanel, oregano och kardemumma. Lime misstog de flesta för citron. Lukten av vitlök tyckte vissa mycket om, andra ryggade tillbaka.

På det sista bordet hade vi lagt upp en massa frukter, grönsaker och bär som barnen fick beskriva och namnge. Denna station var populär och barnen vile gärna berätta vilka frukter de hade smakat på/odlade hemma eller ätit på utlandsresan. Någon kunde till och med berätta att pepinofrukten är släkt med aubergine. Jag tror att de flesta besökare lärde sig nog något nytt om frukter, grönsaker och bär!