Nötter och frön, ett underskattat mellanmål

_MG_6995I de uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna står det att vi gärna kunde öka vår konsumtion av nötter och frön. Nötter har många positiva effekter på hälsan och det verkar som om frön har samma fördelaktiga inverkan.

Nötter är en bra källa till goda fetter, då de innehåller 50-70% fett beroende på vilken sort du väljer. Nötterna innehåller också flera spårämnen, B-vitaminer, E-vitamin samt fiber och protein. Nötter skyddar bland annat mot hjärt- och kärlsjukdomar, vissa sorter av cancer och hjälper till att hålla blodsockret stabilare.Mera om nötternas hälsoeffekter kan du läsa bland annat i Näringsterapeut Reijo Laatikainens blogg, Pronutritionist.

Eftersom nötter innehåller mycket energi räcker det med 25-40 gram om dagen. Testa att äta dem tillsammans med en frukt som ett mellanmål, eller strö hackade nötter på salladen, myslin eller yoghurten. För att nötternas fina fettsyror inte ska förstöras är det bra att äta nötterna så lite behandlade som möjligt, hackade nötter ska till exempel gärna ätas genast, eller sparas svalt i en lufttät påse.