Vad blir det för mat idag?

_FOL6944Skolorna har kört igång igen vilket betyder att 900 000 elever och studerande erbjuds gratis lunch i skolan. Som vuxna har vi möjlighet att tala positivt om skolmaten och berätta för våra barn hur viktigt det är att äta skollunch för att orka hela dagen. På Utbildningsstyrelsens webbsida kan du läsa mera om skolmåltiden.

Mellan lunch och middag behöver skolbarnet ett litet mellanmål som ger energi fram till middagen. De yngre skoleleverna får ett mellanmål på eftis men de större barnen får ofta laga sitt mellanmål själva. Då är det viktigt att vi vuxna ser till att det finns bra mellanmålsalternativ hemma. Det behöver inte vara så märkvärdigt, hemma hos oss finns det rågbröd med pålägg och grönsaker, någon frukt och mjölk. Ibland finns det naturell yoghurt och i frysen finns det bär som barnen själva kan tina i mikron.

Folkhälsans Mellanmålsbok har förslag på mellanmål eller kvällsmål som barnet kan laga själv eller med någon vuxen.

Om du vill testa något annat kan du kolla in frukt och grönsaksprojektet Gimme5 Facebook sida , där hittas till exempel slickepinnar av melon och smörgåskonstverk.

Trots att skoleleven får lunch i skolan behövs middagen. I bästa fall är middagen hemma en trevlig stund då familjen samlas. Detta lyckas kanske inte alltid när det ska hinnas med idrott och andra hobbyn, men kanske går det att äta alla tillsammans några kvällar i veckan. Byt snabba och hälsosamma middagstips med vänner, och du, det gör inget om det blir makaroner och fiskpinnar ibland.