City Bound workshop – att vara ute på stan och våga

Citu Bound-blindbockFolkhälsans hälsopedagog Johanna Pipping-Arrakoski deltog i workshopen City Bound. Läs om hennes tankar att våga: Jag fick möjligheten att delta i en City bound workshop i början av veckan. City bound- metoden som kursens ledare Susanne Kaiser har jobbat med i 15 år, är en metod för ungdomar som behöver bygga upp sitt självförtroende, våga att våga, utveckla och lära känna sig själv bättre samt känna sig bekväm i en större stad.
Susanne talade om olika bekvämlighetsområden. Det gröna området är ditt eget trygga område, du känner dig bekväm i. I det gula området ger du dig in på hal is och känner pirr i magen och hjärtklappning medan du i det röda området är rädd och gråtfärdig.
Det var meningen att vi alla 16 deltagare skulle röra oss i det gula området under två dagar. Vi skulle utmana oss själva i Helsingfors stad. Det blev en utmaning!
Vår första uppgift skulle vi alla göra tillsammans. Vi skulle ta ett fotografi utanför Järnvägstorget med 30 deltagare varav fyra skulle ha glasögon, det skulle finnas en cykel med och en barnvagn samt 3 generationer. Uppgiften var klar på mindre än 5 minuter! Det var inte svårt att få personerna ihop, trots många negativa svar.
City Bound-bassängbildResten av dagen jobbade vi med varsitt ägg. Det färska ägget lämnades utanför Stockmann på trottoaren. Min uppgift var att få ägget till Salutorget utan att röra vid det. Det betydde att jag behövde hjälp av människor som gick i brådska förbi. Hur skulle jag få någon att bära mitt ägg? Jo, visst fick jag ägget till Salutorget trots många huvudskakningar, tydliga nej- svar och himlande blickar. De flesta bärarna var välvilliga, glada turister. Vad säger det om det finska folket? Jag fortsatte att röra mig inom det gula området, mitt äggäventyr framskred och när dagen var slut var jag trött men med nya erfarenheter om mig själv i bagaget.
Den sista dagen skulle vi pröva oss själva med att vara ensamma i uppgiften. Vad tycker ni om utmaningen hjula på Senatstorget? Jo, det gjorde jag!
Jag utmanar er! Gör något inom det gula området, må det sedan vara i en stad, på jobbet, utomhus eller hemma. Gå utanför din trygga zon och upptäck något nytt om dig själv, det är hälsofrämjande!

Johanna Pipping-Arrakoski