Frukost, lunch, middag och några mellanmål

_FOL6944Diskussionen kring skol- och dagismaten är ännu aktuell. För ungefär två månader sedan startade några Esbomammor Facebookgruppen Laatua lasten lautasille- Barnen behöver bättre mat. Min kollega docent Eva Roos blev nyligen intervjuad om skolmaten med anledning av denna diskussion.

Hunger gör mina annars så underbara barn till små monster! Skollunchen är ett av dagens viktiga mål fast vi äter en ordentlig middag hemma varje dag. Därför har jag också valt att inte tala illa om skolmaten, för jag tror att skolmaten är ett bättre alternativ än söta drycker, kex och annat med mycket socker och mättat fett. Alla kan inte tycka om allt, vardagsmat är vardagsmat och festmat är festmat. Jag blir ibland bjuden på mat när jag besöker skolorna, jag kan ärligt säga att det varit god mat varje gång.

Men visst finns det saker som kan förbättras när det gäller ätande och måltidssituation i skolan. Den svenska webbsidan Skolmatens vänner innehåller tips, bland annat hur du kan skapa en trevlig måltidsmiljö.

Jag har skrivit om skolmaten i tidigare blogginlägg. En lyckad skolmåltid är en viktig del av en hälsofrämjande skola. Vi vet att en hungrig elev är en trött elev. Forskning visar att regelbunden och mångsidig mat kan ha en positiv inverkan på barnets skolprestationer. De barn som äter morgonmål regelbundet presterar inte helt oväntat bättre än de som skippar morgonmålet.

Jag tycker inte godis och läsk hör till skoldagen, och energidrycker behöver vi väl inte alls? Jag hoppas att vi tillsammans kan höja skolmatens status så att barnen väljer den istället för dessa, mycket sämre, alternativ. Läs mera om detta här.