Måste maten innehålla en massa salt för att vara god?

SJ01

Förra veckan firades Salt awareness week i världen. I Finland lyfter bland annat Konsumentförbundets RAY projekt Ät gott! (Syö hyvää)
upp detta genom att ha salt som tema under mars månad. Den 17.3 ordnades bland annat ett intressant saltseminarium i Helsingfors som jag deltog i. Vi finländare får i oss betydligt mera salt än vad som rekommenderas, kvinnor 6,5 och män 8,9 enligt Finravinto 2012. Bröd och andra spannmålsprodukter står för ungefär 30 % av vårt saltintag, korv, köttpålägg och köttmat står för ungefär 33 % av männens saltintag och 25 % av kvinnornas saltintag. Den tredje största saltkällan är färdigmat.

Det vore bra för vår hälsa om vi kunde minska vårt saltintag till 5g vilket motsvarar ungefär en tesked om dagen. Saltets natrium har många negativa effekter på hälsan, det höjer blodtrycket och belastar njurar, hjärta och blodomlopp. Många känner inte till att salt gör att mera kalcium utsöndras med urinen vilket också ökar risken för osteoporos.

Det lönar sig att sakta minska på saltet och på det sättet vänja smaksinnet vid en lägre saltmängd. Efter en tid, när smaksinnet ställt om sig, smakar maten som först smakat osaltad som vanligt igen.

Själv har jag vant mig vid mindre salt och blivit bättre på att smaksätta med kryddor så som koriander, citrusfrukter, ingefära och vitlök, men visst använder jag dolt salt i måttlig mängd i form av bland annat soja och pestosås. När jag köper pålägg försöker jag välja hjärtmärkta produkter eftersom jag vet att de innehåller mindre salt. Hjärtmärket är ett snabbt hjälpmedel när vi vill välja ett hälsosammare alternativ inom någon livsmedelsgrupp, hjärtmärket tar förutom salt även i beaktande socker, fiber och fettkvalitet.

En orsak till att jag inte vill att vår mat innehåller en massa salt är att jag inte vill vänja mina barn vid för mycket salt, på det sättet har de lättare att äta mindre salt som vuxna. Jag kontrollerar också att det salt vi använder hemma innehåller jod, eftersom mycket av de trendsalter som säljs idag inte innehåller jod. Också mycket av det salt industrin använder är utan jod.

En av föreläsarna på saltseminariet var Anu Hopia, professor i livsmedelsutveckling vid Åbo universitet. Under hennes föreläsning fick vi pröva olika smaklösningar för att märka hur lite salt det behövs för att påverka matens smak och konsistens. Matens andra smaker, så som syrligt, beskt och sött påverkar hur salt maten smakar. Med kunskap kan man alltså göra god mat med mindre salt.