Mat ger hälsa, ät gott med kostpyramiden

kostprDen 8.4 hade jag en lite annorlunda arbetsdag, jag fick spela in några kortfilmer om mat och näringsrekommendationer för Vetamix, med målgruppen ungdomar. Filmerna är 4-5 minuter långa och tar upp, förutom kostpyramiden och tallriksmodellen, förpackningspåskrifter, vitaminer, superfoods och förvaring av mat. Tanken är att filmerna ska vara lättförståeliga och inspirera eleverna till diskussion.

Detta var ju inte alls så enkelt som jag trodde, lätt glömde jag bort vad jag skulle säga så fort kameran var på. Och det är inte alls så lätt att prata mer eller mindre non stop i 5 minuter som det ser ut när man tittar på programledare. Filmerna publiceras lagom till skolstarten i augusti.

Det jag var riktigt nöjd med var ändå vår snabbt ihop plockade version av den nya kostpyramiden, som jag satt foto på här.

Jag gillar kostpyramiden för den ger en bra helhetsbild av en hälsosam kost och visar att inget är totalförbjudet. De livsmedel som finns i pyramidens nedre del äter vi av varje dag, men de livsmedel som finns i pyramidens topp hör inte till den dagliga kosten utan är sällanmat.

De nya näringsrekommendationerna, Mat ger hälsa!, finns nu också på svenska på Statens näringsdelegations sida.