Vill du jämföra sockerhalten i yoghurt eller salthalten i korv?

Inköp Nu är det möjligt för konsumenterna att jämföra sockerhalten i den yoghurt eller salthalten i den korv  som finns i våra matbutiker via konsumentförbundets Ät Gott sidor .

 

För några dagar sedan lanserade projektet en ny funktion på sin sida. På sidorna har projektet samlat ihop produktinformation om en stor del av de produkter som finns i de finländska matbutikerna. Produkterna har delats in olika livsmedelsgrupper och inom gruppen har man möjlighet att hitta t.ex. mängden socker, salt, fullkornsmjöl i olika produkter i livsmedelsgrupperna. För oss lata finns små tips listor t.ex. inom mörka bröd finns det ”top-5” listor på vilket bröd som innehåller minst/mest salt, minst/mest fiber och minst/mest fullkornsmjöl. Listan kan fungera som ett bra stöd för våra butiksbesök. Oftast har man inte tiden i butiken att göra jämförelserna eller sedan är det svårt att se den lilla texten på förpackningarna för att inte tala om att tolka informationen som förpackningarna ger.

 

För den som är intresserad av livsmedel som inte är produkter eller av olika maträtter tillredda enligt traditionella recept så finns fortfarande institutet för hälsa och välfärds FINELI databank. Databanken ger mer omfattande näringsinformation än Ät Gott sidorna. Hela FINELIs databank finns också på svenska.Knäckebröd