Hålla kvar stegen och sommaren

soluppgång1Min kollega Per skrev i slutet av oktober om början på slutet i samband med att Hälsostegen kampanjen tog slut. För mig ha kampanjen varje år en viktig funktion i att den påminner mig än en gång om hur lite jag egentligen promenerar i vardagen.  Jag motionerar regelbundet, ja, men min nyttomotion är det rätt skralt med. Stegmätaren påminner mig ohjälpligt varje gång om fenomenet med att inte utnyttja benen som fortskaffningsmedel. Varje gång har jag kommit ”över gränsen” för Hälsostegen, men blickar jag tillbaka så kryper mängden steg för varje år.

 

Med dessa erfarenheter i bagaget har jag bestämt mig att svänga trenden med nyttomotion. När nästa Hälsostegen kampanj kör igång skall mina nyttosteg vara fler! Som Per också skrev, så behövs det upprepningar för att något skall bli en vana. Så sagt och gjort, dags att träna på upprepningar. Efter en påtvingad paus under hösten i cyklande till jobbet, så började jag på ny kula på måndagen. Snön är inte på väg i södra Finland, så det var bara att trampa på. Jag fick min belöning redan efter 30 minuters cyklande. En fantastiskt fin soluppgång i en nästan tyst omgivning! Detta om något fick mig än en gång att fundera på varför man sätter sig i bilen varje morgon? Ovana stela ben påminde mig också på tisdag morgon om min cykeltur föregående dag. Visserligen var det mindre behagligt, men samtidigt skönt att känna att jag hade gjort ett gott försök till ökad nyttomotion.

 

Cykelturen fick mig också att minnas våren och sommaren då cykeln var i flitig användning till jobbet. Känslan som jag hade flera av morgnarna har jag inte ännu glömt. Tacksamhet är kanske det ord som bäst beskriver känslan; tacksamheten över att jag har möjlighet och ork att göra cykelturerna till jobbet i omgivningar som ger mig energi, d.v.s. små cykelleder genom skogspartier och längs med havet. Ljusa minnen som ger ork och energi är också de bär som ligger i frysen och väntar på att bli uppätna. Med bara 38 dagar kvar tills det börjar ljusna igen så är det dags att börja äta av förråden. Det är ju nu vi behöver det lilla extra för att orka hasa oss upp och ut. För den som vill veta mer om våra hälsofrämjande bär finns det fantastiskt fin information att få. Dags att gräva i frysen och ta sig en tur ut, solen skiner faktiskt idag (åtminstone i Helsingfors)!Smultron2