Hur får jag mitt barn att våga smaka på grönsaker?

vindruvaI morse stötte jag i de finskspråkiga YLE sidorna på en enkel test, 7 frågor, som samtidigt kan goda tips på hur du kan öka ditt barns grönsaksintag eller uppmuntra barnet att smaka. Alltid är det inte så lätt och såsom jag skrev i svett och morötter förra veckan så har flera barn en period då de är väldigt skeptiska mot nya smaker och konsistenser. För de flesta infaller den ung vid 2-4 år. I samma veva på YLEs sidor publicerades också en intervju med den nya generalsekreteraren för statens näringsdelegation Arja Lyytikäinen. Hon har en enorm erfarenhet av att jobba med att främja kostvanor hos småbarn och hon har varit en av eldsjälarna bakom Sapere-metoden i Finland, d.v.s. att uppleva frukt och grönsaker med alla 5 sinnen. Mina kolleger Linda och Sanna har jobbat redan flera år med stöd av Sapere metoden och har ofta skrivit om hur frukt och grönsaker kan bli något roligt och lockande. Mer tips finns på folkhälsans skolbarn och matsidor.

Daghemmen och den kunniga personalen har också en stor potential att locka fram matglädje och uppmuntra barnen att smaka på nya smaker och maträtter. Detta fick jag och min kollega Suvi höra om i oktober då vi åkte omkring och gjorde gruppintervjuer med daghemspersonal inom vårt nya forskningsprojekt DAGIS. Bland personalen upplevde flera att matsituationerna är pedagogiska situationer, då man har möjlighet att positivt påverka barns inställning till mat och ätande. Det verkade som om ju mer erfaren personal vi pratade med, desto starkare såg de sin roll som ”matuppfostrare”. Personalen berättade också om hur barnen är goda exempel för varandra och hur kosten för många barn blir mångsidigare än den har varit tidigare. Glädjande var också att personalen kände att de hade metoder för att locka barn till att t.ex. smaka på främmande mat.

Också en del föräldrar berättade historier om hur dagis miljön har ökat barnens självförtroende att smaka på t.ex. grönsaker och några barn har stolt rapporterat vilka olika grönsaker de har vågat pröva på dagis. För försiktiga barn så kan detta vara ett utmärkt sätt att med hjälp och stöd av dagis stöda barnen till nya smakupplevelser. Jag vet inte om föräldrar alltid i all brådska hinner tacka personalen för dessa solskenshistorier, men vi får hoppas att så är fallet!banan