Årets julklapp?

Läste i dagstidningen att aktivitetsarmbandet blivit utsett till årets julklapp i Sverige. HUI Research utser varje år i samband med julhandelsprognosen i november årets julklapp. Och i år var det alltså aktivitetsarmbandets tur. Aktivitetsarmbandet har funnits en tid, men det är först i år som försäljningen tagit fart. Förutom att armbandet fungerar som stegräknare kan det kombinera rörelseaktivitet med data om puls och sömn. När armbandets data överförs till dator eller mobil får man fram snygga diagram över genomförda aktiviteter och sömn i nutid samt tendenser över längre tidsperioder. All data kan också delas på sociala medier.

Personligen har jag ingenting emot att ta hjälp av yttre motivationsfaktorer som t.ex. aktivitetsarmband när det gäller att komma igång/hålla igång sitt motionerande. Alla sätt är bra så länge det främjar hälsan. Men jag är lite orolig för risken att teknikutvecklingen tar överhanden och vi skyller på att vi inte har tillgång till den senaste tekniken för att kunna träna som vi önskar. För den prylintresserade är det ju välkommet, men för mig är det viktigt att motion ska vara lättillgängligt för alla oberoende av socioekonomisk status. Och alla dessa träningsprylar som ligger och samlar damm gör ingen nytta.

Ge gärna ett aktivitetsarmband i julklapp till någon du vill ska komma igång med att motionera. Förhoppningsvis kommer det i användning. Men själv blev jag mera inspirerad av Friskis och Svettis blogg där Tina föreslår att ge dig själv i julklapp till någon du vill ge rörelseglädje!

Julklappen kan t.ex. innehålla:

  • promenadsällskap varje tisdagkväll
  • motivationstips per sms/e-post varje torsdag
  • fem valfria motionsformer som mottagaren önskar testa (du ser till att de förverkligas i ditt sällskap)

Bra tips eller hur? Jag skriver upp det på min önskelista till tomten!

Utterleden 2014 017

Ett annat julklappstips är att ge en upplevelse i julklapp. Här en minnesvärd upplevelse jag fick vara med om i höstas när Folkhälsan i Esse ordnade en två dagars vandring för välbefinnandet.