Matro och samvaro under helg och vardag

???????????????????????????????
Under jultiden har jag märkt några saker gällande mat och ätande. För det första måltider för samman människor. Under förra veckan har säkert många familjer och släkter samlat ihop sig vid julbordet och njutit av juldelikatesserna i lugn och ro. Jag kan tänka mig att också denna vecka firar många nyår på något sätt och maten har knappast den minsta rollen under nyårsafton. För det andra under högtider lugnar man ned sig för att njuta av mat och sällskap på ett annat sätt än under vardagar. Därtill vid speciella tillfällen inte bara äter människor tillsammans, utan också förberedelserna är utförda med gemensamma krafter.

Fast människor har tid för varandra under helgen, så verkar läget under vardagar lite annorlunda, åtminstone vad beträffar gemensamma måltider. För närvarande äter under hälften av grundskolelever i klass 8 och 9 dagligen en måltid med familjen enligt studien Hälsa i skolan gjord av Institutet för hälsa och välfärd.

Kan vi lära oss något av detta, om hur man myser med god mat och sällskap under helger? Skulle man kunna föra något av det goda från helgätandet med sig till vardagen?

Studier har visat att dagliga gemensamma måltider främjar barns matvanor och hälsa. Det  löner sig alltså att ta sig lite tid och sätta sig vid matbordet med de närmaste också på vardagar. Hurdana effekter gemensamma måltider har i hushåll med bara vuxna finns det inte ännu studier om, men säkert är lite samvaro inte till skada. Och varför kan man inte också laga mat tillsammans litet oftare, var och en efter sin egen förmåga? Att laga mat tillsammans eller möjligheten att delta i det kan till exempel öka barns, och varför inte även vuxnas, intresse för att äta mer frukt och grönt.???????????????????????????????

Jag vet att då och då är vardag stressig och många har ont om tid. Men kanske en familjemåltid ens tre eller fyra gånger per vecka inte är helt omöjligt? Måltiden behöver inte vara en festmåltid, utan vardagsmat kryddat med samvaro och sällskap är allt som behövs.

Julhelgen har nu firats och ett nytt år knackar på dörren. Möjligen är 2015 året för avspända måltider och mysig samvaro. Eller vad tycker du?