Hoppa på – alla sätt är bra och alla sätt är rätt!

Folkhälsans Förbund bjuder in daghem till Hoppa på Rörelsefester på tolv orter i Svenskfinland under februari-mars. Det är ett kampanj-samarbete med YLE Buuklubben och syftet är att uppmuntra rörelseglädjen hos småbarn. Med hjälp av fåret Bärtil och hans vänner, som medverkar i ett barnprogram med samma namn i Buuklubben, ska framförallt barn under skolåldern inspireras till fysisk aktivitet. Kampanjens slogan är ”Alla får och alla kan!”

Fåret Bärtil

Jag var med när de första rörelsefesterna ordnades i Borgå och Vanda. Kan ärligt säga att det var pirr i magen hos både arrangörerna och dagisbarnen när dörrarna öppnades och 100-tals barn kom in i salen. Där fanns det uppbyggt stationer där barnen skulle hoppa, balansera, dansa, bolla, krypa, gymnastiser och slappna av. Festen började med att alla hoppade loss till rörelsesången ”Hoppa på!”. Och då släppte allt pirr i magen hos arrangörerna för redan då kom den äkta rörelseglädjen fram hos många av barnen. Mungiporna drogs alltmer uppåt vartefter benen fick hoppa och sprattla.

rörelsefest2

På denna rörelsefest är det ingen som bedömer om din prestation är bra eller dålig. Man kan inte göra fel. Huvudsaken är att man får utlopp för all den energi som finns i armar och ben. Ibland kanske någon tar en kort återhämtningspaus, men sen är det full fart igen.

Själv slås jag ännu en gång av hur mycket äkta rörelseglädje det finns i barn. Men samtidigt lägger jag märke till hur barn är vana vid att det ska vara ledd verksamhet. De väntar snällt på att någon ska berätta vad och hur man ska göra. Vi är väldigt bra på att skola in småbarn på att vara fysiskt aktiva på ett vuxet sätt. Samtidigt utesluts spontanaktiviteten och lusten att hitta på egna rörelsemönster och lekar. Därför hoppas jag innerligt att denna kampanj ska väcka lusten hos många barn att ”Hoppa på – alla sätt är bra och alla sätt är rätt! Hoppa på – det är skönt att röra på sig på tusen sätt!”

Och tro inte att Folkhälsan under Hoppa på -kampanjen glömmer bort de lite äldre barnens och vuxnas behov av rörelse. Nu är Folkhälsans motionskampanj ”Motionera dig till södern” i full gång. Du hinner ännu med och samla motionspoäng – Alla får och alla kan!