Ät gott! broschyren – nu också på svenska

ät

Du har väl märkt att broschyren Ät gott! – Det finns ett sätt för alla att äta bra, nu även finns på svenska? Broschyren med kostråd har tagits fram inom Konsumetförbundets projekt Ät gott (Syö hyvää) där även Folkhälsan är en av samarbetsparterna. 

Kostråden baseras på de Finländska näringsrekommendationerna och visar att det går att äta bra på många olika sätt. Broschyren innehåller konkreta råd i hur du anpassar kostråden i vardagen och visar att det är lätt att äta hälsosamt utan begränsningar och onödigt krångel. Broschyren innehåller också beskrivande bilder med bland annat sockerinnehåll i olika livsmedel, hur du kan komponera en mångsidig måltid och råd för en regelbunden måltidsrytm, oavsett om du arbetar dag eller natt.

Kom ihåg att det inte lönar sig att lägga om hela kosten på en gång. Det är lättare att göra små förändringar stegvis och göra dem till nya bra vanor. Hur ser din kost ut nu? Vad är du nöjd med och vad är du villig att ändra på? Om du äter väldigt lite grönsaker kanske du kan börja med att lägga till en näve grönsaker, frukter eller bär till varje måltid. Eller kanske du kan byta ut väldigt salta buljongtärningar och kryddblandningar mot örter och andra kryddor i matlagningen. Dricker du mycket söta drycker kanske du kan välja vatten oftare som tröstsläckare. Flera förslag hittar du i Ät gott! broschyren. Broschyren finns att läsa på Ät gott projektets sidor men du kan också kontakta oss som jobbar med kostfrågor på Folkhälsan och beställa den gratis i tryckt form.