Alla sätt är fortsättningsvis rätt

I februari skrev Anna-Lena ett blogginlägg om Hoppa på rörelsefesterna då festerna var i startgroparna. Nu har då Bärtil och hans vänner hoppat färdigt för stunden. Hoppa på rörelsefester, 19 stycken, genomfördes på 12 olika orter runtom i Svenskfinland. Totalt mötte vi över 1800 barn, som längtansfullt kom till festerna för att ta del av Bärtils, Älgens, Isa Gris, Kråk-Fias, Hollys, Pipsas och Rune Bergs rörelseprogram. Och de allra flesta barnen lämnade festerna nöjda, glada och svettiga med en egen Hoppa på kortpacke, ballong och Bärtil-klisterbild. 90% av barnen meddelade i sin utvärdering av festerna att de var nöjda.

Bärtil-material till daghemDå de sista rörelsefesterna gjordes så startade processen att skicka ut Hoppa på inspirationsmaterial till alla svenskspråkiga daghem i Svenskfinland. Över 400 paket med rörelsekort, affisch och CD med Hoppa på låten sändes iväg och i samma veva kallades daghemspedagoger till inspirationsträffar om barns behov av rörelse. På 11 olika orter i Svenskfinland möttes nästan 300 pedagoger upp för att engageras i de tankar som Bärtil fört fram på rörelsefesterna. Nämligen att alla får och alla kan. Och att alla sätt är rätt. Med sådana budskap uppmuntrar vi till rörelseglädje där prestationen i sig inte är viktig utan det centrala är att röra på sig och ha roligt. På så sätt skapas ”positiva vibbar” som kan bära långt upp i åldern hur man förhåller sig till rörelse och fysisk aktivitet. Och här är pedagoger och andra vuxnas stöd av yttersta vikt. Har vi vuxna en tillåtande attityd, sporrar och bidrar till att skapa möjligheter för rörelse kan vi stödja barnens motoriska utveckling så att fysisk aktivitet också i fortsättningen känns som en rolig och naturlig sak att göra. Och att barn vill röra på sig fick vi verkligen en bekräftelse på under Hoppa på rörelsefesterna!

Hoppa på avsnitt snurrar ännu i FST5 kanalen på tisdagar och alla avsnitt finns att hitta på Buuklubbens hemsida. Där finns också olika lekar presenterade som uppmuntrar till rörelse. Om något barn ännu missat att få sin egen Hoppa på kortpacke med rörelser så kan den ännu beställas fram till den 16.4 via Buuklubbens sidor.

Vi får se hur Hoppa på dyker upp i framtiden, men på något sätt skall vi säkerligen Hoppa vidare.