Bra idé eller bara ett skämt!

Jag står och vinkar in cyklande majblomsloppsdeltagare till vår Hoppa på – station vid Bennäs bystuga i Pedersöre. Solen skiner från en molnfri himmel och barnen är på gott cykelhumör.

”Parkera cyklarna och ta av er cykelhjälmen så samlas vi på gräsmattan”, säger jag.

”Vad ska vi göra? Stå på huvudet?”, frågar Hannes.

”Bra idé!”, svarar jag.

Då plirar Hannes upp på mig lite förundrat och säger ”Det var ju bara ett skämt…”

 Vi genomförde den planerade pausjumppan till tonerna av Hoppa på – kampanjens rörelselåt och Hannes cyklar iväg mot nästa station tillsammans med sina klasskamrater. Längst fram cyklar läraren och bestämmer cykeltakten. När jag ser den långa raden av cyklande skolbarn kommer jag att tänka på idén om cyklande skolbussar. Första gången jag hörde om cyklande/vandrande skolbussar var i början av 2000-talet när Folkhälsoinstitutet i Sverige jobbade med uppdraget ”Sätt Sverige i rörelse”. Efter det har tanken om cyklande/vandrande skolbussar aldrig lämnat mig. Den finns där och poppar upp med jämna mellanrum. Men ännu har jag inte förverkligat den.

Tänk så härligt om den vuxna cykelchauffören skulle starta varje morgon ett givet klockslag och så får skolbarn ansluta i cykelraden utefter vägen. Då behöver inte föräldrar skjutsa sina barn till skolan pga. den farliga skolvägen och livliga trafiken. Och skolbarnen skulle få frisk luft och fysisk aktivitet innan skoldagen tar vid. Vilket främjar såväl inlärningen som hälsan. Tja, är det en bra idé med cyklande skolbussar eller bara ett skämt?

Majblomsloppet 2015