Barnen har rätt att få!

 gimme5

Barnen har rätt att få bra mat och de har rätt att få minst 5 portioner av grönsaker, bär och frukt varje dag. Grönsaker, bär och frukt är grunden i vår mat och lär vi barnen att våga smaka och variera sitt intag så kommer alla att må så mycket bättre.

I vår har jag igen haft förmånen att besöka skolor för att på ett lekfullt sätt och med hjälp av Saperemetoden låta barnen upptäcka grönsaker och frukt med alla sina sinnen. Folkhälsan har redan i 10 års tid använt metoden med barnen. Barnen smakar fördomsfritt på det vi bjuder, alltifrån fänkål till citron och oliver. Vi har 5 sinnen och 5 grundsmaker, vi äter 5 måltider per dag och om vi till varje måltid får in en portion av grönsak, bär eller frukt så har vi uppnått minimimålet! Ganska lätt tycker barnen? Men hur är det i verkligheten? Glädjande är att många skolor har fått mera resurser till sitt salladsbord och att salladen inte längre är blandad utan att barnen själva kan välja. Ett annat glädjeämne är att många har med sig en grönsak eller frukt till mellanmål. Det kan också vara så att någon förening, Hem och skola eller annan sponsorerar ett mellanmål. Då återstår det för oss föräldrar att se till att det också finns en portion till morgonmålet, till middagen och till kvällsmålet. Glädjeämnet i hemmen är att många barn själva mixar sin smoothie. Och gör man sin smoothie av frukt och bär så är det ingen som frågar efter socker!   I smoothien i vår har vi också testat med spenat och ingefära!

Fh_frukt_SJ-23

1 banan

½ påse frusen mango

2 dl mjölk

Några spenatblad

½ tsk riven ingefära

 

Gör pengar på frukt och grönt!!

Det som vi fortfarande måste jobba vidare på är att se över det som vi serverar till barnen under deras fritidsaktiviteter. Många gånger står vi föräldrar och säljer och serverar på idrottstävlingar och cuper. Att hitta en näve frukt, bär eller grönt i försäljningen är svårt. Varför är det så? Vi blir chockade av uttalandet som görs av representanten för livsmedelsindustriförbundet när hon vill sälja sina produkter med socker i, men gör vi inte samma sak själva? Att göra iordning några askar med morotsstickor eller fruktbitar och sälja behöver inte göras så invecklat. Huvudsaken är att du tänker på hygienen. Läs mer i vår broschyr om hur du kan göra pengar på att sälja frukt och grönt!

Fh_frukt_SJ-16

När vi ordnade Majblomsloppet och hade en station med frukt och gröntbuffé kunde jag än en gång konstatera att barnen äter bara det finns tillgängligt! Korgarna tömdes!

20150428_090825_resized

20150428_111125_resized