Vem är rädd för blåbären?

Visste ni detta om vårt superbär blåbäret? En kemilärare har skapat denna innehållsförteckning av blåbäret eftersom han vill få bort den rädsla som många har för ”kemikalier”. Han vill på detta sätt demonstrera att naturen innehåller så många ingredienser, mekanismer och strukturer som är mycket mera komplicerade och oförutsägbara än vad man kan producera i ett laboratorie. Visst ser listan skrämmande ut, men det är det här som ett blåbär består av när vi börjar analysera det! Det här ger också ett perspektiv på att vi inte direkt skall döma ut ett livsmedel trots en lång ingrediensförteckning. All mat är trots allt kemi!

Men har du inte börjat skörda ännu så är det dags nu. Skogen är full av flavonoider som både bromsar åldrandet och förbättrar ditt minne. Plocka dem nu och du har skyddande ämnen hela året. Orkar du inte äta upp allt så frys in eller torka dem i ugnen på svag värme.

Det bästa med bären är ju att vi inte behöver skala dem och det är ju i skalet som det mesta av näringen sitter. Bär har också visat sig ha en sänkande effekt på blodtrycket samt en positiv effekt på blodfettvärden. Därtill innehåller de mycket vattenlösliga eller gelbildande fiber som gör att ditt blodsocker inte stiger så snabbt.

En som har forskar mycket om bär och flavonoider är min studiekompis Iris Erlund. Mer fakta om bär hittar du också på arktiska aromers hemsida.

20150825_074259_resized

20150825_194012_resized20150818_172644_resized_220150825_194304_resized

 

Mellanmål  äppeldelikatess 2 portioner (stor portion)

Fyllning:

2 st. äppel (skala utländska äpplen)

2-4 tsk socker

½ – 1 tsk kanel

Strössel:

2 dl havregryn

½ – 1 msk havrekli

1 – 2 msk socker

4 msk flytande matfett

 

Tillagning 1:

  1. Smörj en mindre  ugnsform ( typ tema djup portionstallrik) med flytande margarin.
  2. Tillsätt äppel grovt rivet, strö på socker och kanel.
  3. Blanda havregryn +havrekli+ socker + flytande matfett.
  4. Grädda 20 – 30 min, i vanlig ugn 225°c (i varmlufts ugn 195°c)

Att servera till : vaniljyoghurt.

Njuut!