Tips på lek och spel

Fortfarande vill vi röra på oss ute så mycket som möjligt. Frisbeegolf har ju varit populärt ganska länge och mina barn har sysslat med det ett tag. För några dagar sedan fick jag också vara med och min 10 åring instruerade mig och förklarade nöjt och glatt vad det vad för skillnad mellan olika frisbeen och hur jag skulle göra. Han var stolt över att han kunde lära mig och vi hade så roligt. Om du inte vill frisbeegolfa så finns det en massa andra saker man kan göra tillsammans utomhus. Varför inte testa några nya lekar till exempel på stranden eller ute i skogen?

På Folkhälsans lekdatabas har vi samlat alla möjliga lekar för olika ändamål. Du kan leta efter lekar för olika åldrar och grupper. Du kan välja om du vill leka ute, inne eller i vattnet och om du vill använda rekvisita eller inte. Du hittar också tips för lekledare, till exempel hur viktigt det är att ge beröm, uppmuntran och positiva kommentarer till alla i gruppen.

För barnet är leken ofta förknippad med frihet, spontanitet, glädje, spänning och lustkänsla. När jag själv tänker tillbaka på när jag var barn och lekte med andra barn på gården var det ju just så här det kändes när vi lekte och var i nuet. Detta ser jag när jag tittar på mina barns lek. I leken får de möjlighet att ta egna initiativ, påverka, göra egna val och bestämma. Alla sidor av personligheten och den sociala kompetensen tränas. Jag har till exempel märkt att mina barn tränar sig i att lösa konflikter när de får lösa dem själva under lekens gång.

Ut med språket_tumb_90Folkhälsan har också häftet Ut med språket som innehåller tips på lekar som kombinerar fysisk aktivitet, motorisk utveckling, språkinlärning och utevistelse. Barn som får möjlighet till rörelse i samband med inlärning kan lättare ta in och tolka sinnesintryck.

Glöm inte heller bort Folkhälsans aktiverande utespel, UTmanad. UTmanad spelet består av 10 kontroller med olika uppgifter, det går att variera och spela på många sätt, du väljer själv vilken typ av uppgifter du vill ha vid kontrollerna och hurdan rutt du vill göra. Du kan spela bingo, ha rörelseövningar eller frågesport eller lite av varje. UTmanad går att anpassa till alla åldersgrupper och behov.

Som jag sa leker mina barn gärna ute, oavsett väder, men visst spelar de på datorn och telefonen också. Ett nytt spel som också jag har testat är konsumentförbundets grönsaksspel. Spelet är en del av deras projekt Ät gott! (Syö hyvää!) som vi skrivit om tidigare. Spelet går ut på att känna igen och svara på frågor om olika grönsaker. Spelet är ett roligt sätt att träna finska då det åtminstone än så länge finns endast på finska. Du kan välja mellan nivåerna lätt, medel eller svår. Vissa av de svåra frågorna är riktigt knepiga så jag tror att alla kan lära sig något nytt. Visste du till exempel att honungsmelonen är släkt med gurkan?