Mat för alla sinnen

Livsmedelsverket i Sverige har uppdaterat sitt handledningsmaterial för sensorisk träning enligt Sapere metoden, Mat för alla sinnen. Materialet riktar sig främst till årskurserna 4-6 men kan anpassas för alla åldrar. Handboken är nyskriven och omarbetad och bygger på erfarenheter av lärare som använt det första materialet som utkom för 15 år sedan. Bland annat det finländska materialet Sinnrikt i matvärlden ligger som grund för materialet. Tanken är att utan tvång och i en positiv miljö ge barnen möjlighet att prova på olika livsmedel och bekanta sig med sina sinnen.

Svenska livsmedelsverket har även gjort en kort introduktionsfilm till metoden och materialet, filmen och en massa annat intressant material hittar du på deras sidor. Detta är ett fantastiskt material för att få barnen mera intresserade av mat och lära känna sina egna sinnen. Studier i förskolor och skolor visar att Saperemetoden ökar barnets intresse för mat och minskar barnets förutfattade meningar mot nya livsmedel. Jag tror och hoppas att allt fler skolor skulle ta in metoden och arbeta med detta för att öka kunskapen och matglädjen hos barn och vuxna!

Västerby skola 13.10.15 Gimme5

Bilden är från Västerby skola som hade öppet hus en kväll i oktober, kring 80 föräldrar och barn deltog i olika workshops varav Gimme5 var en.

Jag har i tidigare blogginlägg berättat om hur vi på Folkhälsan arbetar med Gimme5 smakskola. Gimme5 har inspirerats av Sapere metoden men fokuserar på frukter, grönsaker och bär. Barnen får lukta, känna, smaka, lyssna och beskriva olika frukter, grönsaker och bär. Vi diskuterar och experimenterar med våra grundsmaker; surt, salt, beskt, sött och umami. Vi använder oss av känselpåsar, doftburkar och smakprov. Ingen tvingas till något, om man inte vill smaka kan man bara känna på och dofta på smakprovet.

Blev du intresserad? Hör av dig till oss och boka ett inspirationsbesök till din skola, daghem eller eftis!