Framtiden tillhör mikroberna

De senaste åren har man funnit att tarmmikrober spelar en stor roll för människans hälsa. Tidigare trodde man att tarmmikrober var betydelselösa, i vissa fall farliga, men ju mera man har forskat i dem, desto mer har man lärt sig att mikrober påverkar både vår fysiska och till och med mentala hälsa på många sätt.
Den 24.11 ordnades Suomen Lihavuustutkijat ry:s seminarium om tarmmikrober och fetma. Mikrober spelar en roll för utvecklingen av fetma och när man går ner i vikt förändras också mikroberna i tarmen. Än så länge vet man inte så mycket om ämnet. Under seminariet diskuterades också annat relaterat till hälsa som påverkas av vår mikrobstam. I västvärlden är problemet att variationen i människornas tarmmikrober är liten. Det verkar vara så, att större variation i mikrober är bra för att skyddar oss mot sjukdomar. Till exempel olika tarmsjukdomar som har ökat lavinartat i västvärlden kan vara en följd av mindre optimala tarmmikrober (länk).
Människas mikrobstam i tarmen formas före 3-års ålder och därför skulle det vara bra att småbarn ofta hade kontakt med naturen och djur, så att de skulle komma i kontakt med olika nyttiga mikrober från naturen. Många antibiotikakurer i spädbarnsålder kan vara skadligt för mikrobstammen i tarmen. Mikrobstammen påverkas också av hur man förlöst och av amning.
Olika tarmmikrober kan vara en orsak till att olika människor upplever olika hälsoeffekter av mat. Generna påverkar också hur vår hälsa reagerar på det vi äter. Exempelvis får vissa människor kolesterolen att sjunka genom att byta mättat fett till omättat, men för alla hjälper det inte. Också det att en del feta människor inte får kroniska sjukdomar kan bero på nyttiga mikrober i deras tarm.
När vetenskapen går vidare, kan det vara möjligt att skapa vård som påverkar våra tarmmikrober så att de skyddar oss mot sjukdomar och får oss att gå ner i vikt. Redan nu finns det företag som analyserar avföring och ger hälsotips/diettips enligt resultaten även om kunskapen om mikrober egentligen inte ännu är på en sådan nivå att detta skulle kunna göras.