Hur smakar ditt humör?

800px-Fresh_cut_fruits_and_vegetables

Har du någonsin funderat vad egentligen får en maträtt att smaka gott eller illa? Det mest logiskt svaret är kanske ingredienserna och det som maträtten består av. Men kan det också finnas något mer?

Vad säger du om tanken att känslor skulle kunna påverka smaksinne? Låter kanske litet överraskande men så visar resultaten i en nyligen publicerad studie där positiva känslor förstärkte den söta smaken och förminskade den sura smaken. Negativa känslor däremot hade motsatt inverkan. Och det som i sin tur påverkar emotionerna behöver inte vara något jättestort, utan det kan vara alldeles vardagliga situationer. I studien i fråga var det resultaten i en ishockeymatch.

Så vad betyder det här med tanke på vardagen? Enligt min tolkning lönar det sig att satsa inte bara på det vilka ingredienser man använder eller hur maten ser ut, utan också på atmosfären under hela måltidssituationen. Visst blir var och en stressad av grälandet vid matbordet och då är man kanske inte så öppen t.ex. för nya smaker. Avslappnad och glad stämning kan däremot uppmuntra att smaka på något nytt och obekant. Med tanke på barn så kan det löna sig att t.ex. också bjuda på frukt och grönt vid speciellt roliga situationer såsom födelsedagskalas.Dagis_210

Sammanfattningsvis och kanske lite karrikerat sagt, så smakar dåligt humör och stress surt medan positiv känsla och den söta smaken går hand i hand.

Med önskan om glad, fridfull och söt jul!