Smakar dina grönsaker bittrare än de andras?

green-cabbage-212049_960_720

Mörk choklad, usch! Svart kaffe, dubbelt usch! Broccoli, kål? Nej tack. Hör du kanske till de människor som inte alls tycker om beska smaker? Det kan hända att du är en supersmakare och du är mer känslig för beskt än de flesta andra.

Varför upplever olika individer smak på olika sätt? Studier har visat att bland annat gener spelar en roll för upplevelsen. Människor kan delas upp i tre olika grupper enligt det hur känsliga de är för beska smaker. De mest känsliga är alltså de redan nämnda supersmakarna och enligt vissa uppskattningar hör 25 % av människorna till den gruppen. I motsats till supersmakare är cirka 25 % så kallade lågsmakare vilket betyder att de är minst känsliga för bittra smaker. Ungefär 50 % av människor är någonting mitt i mellan, men proportionerna variera också i olika befolkningar.

Besk smak är intressant också för att det finns mera gener som styr upplevelsen av beska ämnen än av de andra fyra grundsmakerna (sött, surt, salt och umami). Mycket mindre mängd av ett beskt ämne räcker till att man känner den jämfört med de andra grundsmakerna. Att kunna känna besk smak har varit viktigt för att det har hjälpt människor att undvika giftiga växtarter. Ändå, finns det beska ämnen också i hälsosamma råvaror t.ex. i många grönsaker, speciellt i mörk gröna grönsaker såsom spenat, broccoli och kål.

Dagis_210

Vad har det för betydelse till vilken grupp man hör? Resultaten tyder på att de som är känsliga för beskt tycker mindre om många bittra frukter och grönsaker och att de också äter frukt och grönt mindre än de andra och detta ser man tydligare hos barn. Men… Det finns också motstridiga resultat. Omgivningen, kulturen samt andra personliga faktorer såsom kön, ålder, attityder osv. spelar en roll och kan vara viktigare än gener. Det är också fortfarande oklart hurdan växelverkan det finns mellan olika faktorer. Hur du tycker att dina grönsaker smakar handlar alltså sist och slutligen än en gång, om ett stort pussel av faktorer där alla bitar ännu inte har hittat sin plats.