Så mycket gott!

665

Kostdebatter har en tendens att bli fanatiska, negativa och spåra ur totalt! Tidsbrist och det enorma informationsflödet gör också att debatten blir ytlig. Vi hinner kanske bara läsa rubriken och bästa fall läser vi lite kommentarer av den som tolkat forskningen. Den ursprungliga forskningen är det få som tar del av. Allt detta bidrar till att vi blir ganska trötta på kostdebatter och inlägg! I värsta fall kan det också äventyra vår folkhälsa!

Men det görs också så mycket gott! Och Matpratet kan göras bland folket. Under den här våren har jag fått möta så många positiva människor som alla velat diskutera mat. Om vi börjar med de minsta. På ett familjecafé i Terjärv delade mammor med sig av sina erfarenheter och vi löste gemensamma utmaningar. Barnen mumsade glatt i sig av den fruktkvarg som värdinnan hade lagat.

På ett daghem i Karleby samlades föräldrar och personal till ett möte för att diskutera hur man kan minska på sockret. Vi började med att fundera på vad socker är och var socker finns. Varför är det inte bra att äta för mycket socker. Här fanns det en uppenbar risk att diskussionen kunnat bli fanatisk, men vi hade en saklig diskussion och vi var alla ense om vilken typ av produkter som skall minskas. Många kommuner har jobbat med dessa frågor och i Vasa ser man resultaten i siffror.

På ett föräldramöte i en liten lågstadieskola hade 2/3 av föräldrarna mött upp för att diskutera bra mat. Föräldrarna hade många frågor och det märks väl att det finns en osäkerhet om mat. Det är inte lätt att vara konsument idag. Jag är därför tacksam för att jag denna kväll nådde ut till så många, även de som kanske inte kom för intresset för mat, utan för att diskutera skolans renovering som också var kvällens tema. Win-win.

Med ett gäng ungdomar fokuserade jag främst på att hitta rytmen i ätandet, att maten är viktig för att orka i vardagen och hur de får ekonomin att gå ihop.

Med 8 motiverade damer och en man, alla mitt i livet, har vi diskuterat matens betydelse för hälsan i en ”kom igång grupp”. Ja, hur kommer man igång med nya vanor om de vanor man har leder till ohälsa? För andra grupper är ohälsa redan ett faktum och på en rehabiliteringskurs främjar vi hälsan trots sjukdom. På dessa kurser gör vi också gemensamma butiksbesök och lagar mat tillsammans. Under matlagningen föds de mest givande samtalen!

Två Folkhälsanföreningar samarbetade kring en Må bra dag. 35 personer zumbade och boxades så svetten sprutade. Sen smakade det bra med en god salladsbuffé och lite tankar kring hur man kan äta medvetet.

20160421_182518_resized

706-470x260 733-470x260

 

 

 

 

 

 

 

En Folkhälsanförening bjöd tillsammans med Marthaföreningen in till en lördagsfrukost. Det bjöds på nybakt bröd, den härligaste havregrynsgröten och många skratt. Här var deltagarna en mycket blandad grupp även om största delen var pensionärer. Nya lördagsfrukostar är på kommande!

Så visst görs det mycket gott. Både god mat och gott för folkets hälsa.

Våra liv börjar med längtan efter mat. Mat är också det glädjeämne som följer oss längst i livet. Vi får inte glömma bort att det är hälsofrämjande att njuta av god mat!