Gör en hemlig munk!

Det är så härligt med människor som sprider glädje! Kollegan som får mig på gott humör med en rolig historia när jag kommer till kontoret på måndag morgon och gympaledaren som gör att jag går ut efter timmen och känner mig fantastisk är exempel på människor i mitt liv som många gånger gett mig extra energi. Personer som ger genuina komplimanger och beröm när de upplever något positivt med människor i sin omgivning sprider också glädje.

Vi kan också skapa glädje för andra utan att någon vet vem det är som gjort det. Jag gick på en kurs i höstas om hur man kan stöda barn och unga att tro på sig själva, där fick jag veta att det finns något som kallas ”att göra en hemlig munk”. När du gör en hemlig munk gör du något gott utan att bli sedd av någon. Du kan till exempel hänga upp en jacka som fallit ner på golvet i skolan, plocka upp skräp eller diska undan efter någon annan i kafferummet på jobbet, utan att visa det eller berätta om det för någon.

Det handlar om att växa genom att göra gott utan att mata egot. På detta sätt kan du lämna en plats eller en situation i lite bättre skick än när du kom dit. Kort och gott mår vi alla bättre av goda gärningar. Detta låter ganska enkelt eller hur? Genom att göra en hemlig munk kanske både du och någon annan får en ännu bättre dag.

 

På tal om munkar, det är naturligtvis helt okej att fritera egna munkar nu till valborg. Glada vappen!

munk-1