Njut även om du inte vill tävla

NHPRC_1pieni-1024x714

För att långsiktigt göra någonting – det kan vara att träna en idrottsgren eller att arbeta med ett projekt – behöver man vara motiverad att göra det. Sannolikare och lättare är det att syssla med saker om motivationen är en inre och inte bara en yttre motivation. Inre motivationen betyder att det vad man gör, är belönande i sig självt därför för att det är intressant eller för att man njuter av att göra det. Vid yttre motivation har man känslan att om man bara gör den här saken så leder det till ett annat mål som man vill nå.

Det är klart att inte allt i världen kan vara så trevlig att vi gör det bara därför att det varje sekund känns så bra i sig självt. Men hur stor del av vår fritid sysslar vi med saker som vi inte ens riktigt tycker om? Har hälsa varit en sådan sak som vi alla vill nå, men inte alla av oss har njutit av att streta på gym eller av att jogga? Det andra alternativet till att streta behöver inte vara att adaptera sig till rollen som en soffpotatis. Det kan finnas aktiviteter som passar en ännu bättre än att streta eller att ligga på soffan. Under NHPRC kongressen presenterade Lone Friis Thing ett dansk projekt, i vilket vuxna kvinnor har börjat spela fotboll. De spelar inte för att främja sin hälsa, men för att ha roligt med gamla och nya vänner. De här fotbollsklubbarna (football fitness) är endast för kvinnor som inte vill tävla, vilket har också förhindrat skador från spelandet. Alla intervjuade kvinnor har betonat att orsaken varför de spelar är för att ha roligt, kunna skratta och njuta av sig själv och av vänskapen med andra. Spelandet drivs av en inre motivation och ingen beaktar det som ett medel för att främja hälsan. En biprodukt av spelandet, som inte går att undvika, är att det ändå främjar både psykisk, social och fysisk hälsa.