Får barnen Kocka på! eller är hygienen och risker ett hinder?

Får barnen Kocka på! eller är hygienen och risker ett hinder?

 

När jag besöker daghem får jag ofta höra att pedagogerna inte vågar involvera barnen i matlagning och dukning eftersom de finns risk för smittspridning. Ja, visst finns det risker, men betyder det att barn inte skall få baka eller göra smakövningar på daghem? Nej, det tycker jag verkligen inte.  Vad kan då pedagogerna göra? Vad gör ni pedagoger?  Får barnen komma in i daghemmets kök? Vad säger lagen och egenkontrollen?

Det finns ingen lag som säger att barn inte skulle få tillreda och hjälpa till med matlagning på ett daghem eller eftis. Men det finns en lag som säger att man skall hitta de risker som kan medföra matförgiftning och att den som är ansvarig i köket också ansvarar för att maten är säker att äta. Den som ansvarar för maten på daghemmet/eftiset har kunskaper i hygien så involvera kökspersonalen i matlagningen med barnen. Det finns många vinster med att låta barnen vara med i köket, så låt inte oron över risker ta över. Att ha bra rutiner är a och o!

Sen vill jag verkligen lyfta upp de som gör så otroligt fina saker tillsammans med barnen, för de är också många och de syns också senare i intresset för matlagning.

Tips och ideér hittar du bland annat på sapere i Norden och mat och barn i Norden. Besök också Kockapa.fi och glöm inte att titta på Bärtil och Isa Gris när de kockar på!

Då ni börjar fundera på att ta med barnen i smakäventyret och tillreder mat som sedan serveras till andra är det bra att börja med en diskussion om hygien. Diskutera med barnen om:

 • Smittspridning
  • Ett barn som har snuva eller är förkyld kan sprida smitta genom att hosta eller nysa. Barnet får tillreda mat en annan gång eller hjälpa till med dukning eller annat.
 • Handtvätt
  • Hur tvättar man händerna på rätt sätt? Använd tvål och vatten, skölj noggrant bort och torka händerna med papper
  • Varför tvättar vi händerna? För att inte smuts och bakterier ska komma med i maten
  • Efter handtvätt ska händerna inte vandra längs med kroppen eller röra ansiktet så att nya bakterier eller smuts kommer på händerna.
 • Allergier
  • Det är mycket viktigt att personer som har allergi inte får i sig fel mat. Fundera tillsammans vad man ska tänka på, till exempel att inte använda samma redskap och skålar för olika saker. Det behövs också tydlig information om vad maträtten innehåller.

Sätt fast långa hår så att inga hår kommer med i maten.

Ha en riktigt skön Kocka på höst och tagga gärna #kockapa

Susanna