Vet du var man hittar kostfibrer?

10 g fiber
Det har vi säkert alla hört – att få tillräckligt med fiber är nyttigt för hälsan och en viktig del av en hälsosam kost. Som fibrets hälsovinster ses en positiv inverkan på tarmfunktionen, blodtrycket, socker- och fettmetabolismen och mindre risk för tjock- och ändtarmscancer. Kostfibrer kan också göra det lättare att hålla vikten.

Rekommendationen för fiberintag är minst 25-35 gram per dag. I genomsnitt får finländare 21 gram fiber per dag, men variation mellan människor är ganska stor: vissa får märkbart mera och andra mindre. Mängden får man ihop genom många olika sätt – så klart. De viktigaste fiber källorna i finländarnas kost är spannmålsprodukter, speciellt råg- och blandbröd, samt grönsaker, frukt och bär.

Vet du hur mycket man måste äta rågbröd, ljust bröd eller isbergssallad att få ihop ungefär en tredje del (~10 gram) av den rekommenderade mängden fiber? Här är några exempel, var så god:10 g fiber

Och några exempel på hur 10 g kostfibrer ser ut i bilder:
10 grammaa kuitua_collage-2016-10-21