Kul med Kocka på-smaksnurra!

Kul med Kocka på-smaksnurra!

De senaste veckorna har jag haft möjlighet att besöka daghem och eftis med Gimme5 och Kocka på.

Jag har haft olika sinnesövningar där barnen får bekanta sig med sin egen smak och våra grundsmaker. Vi har diskuterat allas rätt till sin egen smak och funderat på roliga nya smakkombinationer. När man känner sig redo för lite mera utmanande smakövningar kan man prova till exempel banan och dadel, parmesanost med paprika eller saltgurka med blåbär. Barnen provar nyfiket olika livsmedel då det blir en rolig och kravlös smakutmaning.

Under mitt besök på Folkhälsans eftis i Minervaskolan hade jag möjlighet att ta med mig en stor Kocka på! snurra. Snurran som är indelad i 8 fält går att användas på många olika sätt men jag använde den så att varje figur från YLEs Bärtil program representerade några olika livsmedel som barnet fick välja emellan. Vi diskuterade de olika livsmedelsgrupperna och barnen fick ge exempel på livsmedel de smakat på från de olika livsmedelsgrupperna.

Barnen fick snurra flera gånger och i slutet fick de alla ett Supersmakare diplom där vi gemensamt fyllde i vilka livsmedel och kombinationer barnet valt att smaka på.

Vill ni beställa en Kocka på snurra hem till er kan ni göra det på BUU-klubbens sida.

När ni smakar på något som ni snurrat fram, tänk gärna med en öppen inställning på våra fem sinnen; syn, doft, känsel, hörsel och smak.

SYN Börja med att titta på det som du skall smaka. Hur ser det ut? Vilken färg har det? Vilken form har det? Är det stort eller litet? Vilket tillstånd har det – flytande, kladdigt eller annat? Ser det gott ut?

DOFT Dofta på livsmedlet. Kan du beskriva doften? Vad påminner doften om?

KÄNSEL Sätt livsmedlet på tungan. Hur känns det i munnen? Är det varmt eller kallt? Känns det mjukt eller hårt? När du kommit så här långt kan du välja att STOPPA om du vill! Du var modig som satte det nya livsmedlet i din mun. Nästa gång kanske du också tuggar det!

HÖRSEL Tugga tydligt det du har i munnen och håll samtidigt för öronen. Vad hör du för ljud? Vad påminner ljudet om?

SMAK Vilka smaker hittar du? Sött, surt, salt, beskt eller umami (t.ex. i lagrad ost, oliver, tomatpuré, kött). Vad påminner smaken dig om? Stämde smaken överens med dina förväntningar? Var smaken i din smak?

kockapa_LOGO_RGBKom ihåg att ni kan börja med en ny smak i veckan. Det viktigaste är att det blir någonting positivt och roligt för alla!