Trött, tröttare-energipaus?

Trött, tröttare-energipaus?

Känns som om jag den här tiden på året börjar känna mig precis som den bruna bananen i fruktkorgen, mör och slokad, ja förutom färgen då. Glöggsäsongen har kört igång och med den en del pepparkakor och annat gott, som jag inte direkt blir piggare av. Här om dagen fick jag testa nya recept som jag fått av min praktikant Hanne. Vill ni ha lite mer julkänsla kan ni tillsätta pepparkaskrydda eller bara lite kanel, så passar de utmärkt till glöggen.

Har ni några nya recept? Dela gärna med er!

Mellanmålsbars

1 dl havregryn

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

½ dl sesamfrön

1 dl russin

2 msk honung

1,5 tsk kanel

1 tsk kakao

2 äggvitor

1 banan

 

Sätt ugnen på 125 grader. Mosa bananen i en skål. Rör ner alla torra ingredienser först, och sedan äggvitorna och honungen. Klä en avlång brödform (1,5 liter) med bakplåtspapper. Häll ner smeten och pressa ned den ordentligt. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna av och kyl den innan den skärs i bitar ca 8–10 bitar.

Banankaka

2 mogna bananer

3ägg

1 dl kvarg (eller mjölk 1/2 dl)

2 msk honung

0,5 dl vatten

1,5 dl kokosmjöl/kikärtsmjöl

4 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1krm salt

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananeerna med stavmixer. Rör ner ägg, kvarg, honung och vatten. Mixa igen. Rör ihop de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör om. Smöra och bröa en brödform och häll ner smeten i formen. Grädda i 45-55 minuter. Låt svalna innan du skär upp!