Kan 90-åringar kan väl vi andra också!

Med ett leende på läpparna, ömhet i hjärtat och lite imponerad tittar jag igen och igen på ett nyhetsinslag ”Styrketräning för 90-åringar hindrar demens” i Sveriges TV. I inslaget får vi bl.a. följa Ulla, 92 år. Hon tränar regelbundet på ett Gym i Sickla i Stockholm. En dam står på en balansboll och rör sig i takt med musiken och bredvid kämpar en herre med tuff gummibandsträning. På T-skjortorna står det ”vem vågar påstå att jag är för gammal? 90+”. Det är häpnadsväckande hur tufft denna grupp med 90-åringar styrketränar och hur roligt de har under tiden. Initiativtagaren till detta är distriktsläkare och han poängterar att gratisträningen startar när man fyllt 90 år – ”då har 70-80 åringarna förebilder och något att se framemot”.

Parallellt med bilderna från gymträningen får vi veta att forskare vid University of British Columbia i Canada har kommit fram till att styrketräning påverkar vår hjärna. Tidigare har flera forskningsstudier bevisat att konditionsträning påverkar hjärnan positivt, men nu ser man även positiva effekter på hjärnan av regelbunden styrketräning. Och det bästa är att det är olika delar av hjärnan som påverkas av konditions- respektive styrketräning. T.ex. främjar styrketräning det associativa minnet medan konditionsträning främjar det episodiska minnet. Och det är inte enbart äldre personers hjärnor som gynnas av träning. Det gäller alla åldrar. Forskarna har sett att styrketräning bl.a. motverkar s.k. tysta hjärnblödningar. Alltså gäller det att träna mångsidigt om man vill främja helhetshälsan i såväl kropp som knopp!

Och nu erbjuder Folkhälsan dig en möjlighet att främja din hälsa genom att motionera mångsidigt under de närmaste månaderna och dessutom ha chans att vinna priser. Folkhälsans motionskampanj pågår nämligen 1.2 – 30.4.2017. Varje motionerad halvtimme ger dig en poäng. All fysisk aktivitet räknas, också vardagsmotionen. Man kan fylla i papperskupong eller på nätet. Den som har minst 40 poäng/månad är med i utlottning av fina månadsvinster. Huvudvinsten är en resecheck på 600 euro. Ju flera månader man kommit upp i 40 motionspoäng desto större chans har man i slututlottningen av huvudvinsten.

Unna dig rörelse varje dag!

Folkhälsan motions